Folk älskar att tävla i alla möjliga saker, vare sig det är sport, brädspel eller spel. Om du är en fan av den senare, kolla in denna Comeon recension för att få den senaste informationen som du behöver ha ännu roligare.
Om du har kommit igång med orienteringen, eller bara är nyfiken på hur det ser ut när världens bästa orienterare försöker ta hem den finaste titeln så kan vi rekommendera att följa VM nästa gång det hålls – redan nästa år! Att följa VM har tidigare varit sammanfogat, man har haft både skogsorientering och sprint i en och samma tävling, men från och med 2019 så har detta ändrats, och man kan istället se skogs-VM och sprint-VM komma vartannat år.
En anledning till att man har delat upp det är så att de som tävlar ska kunna vara med i flera olika grenar utan att ta ut sig alltför mycket. Det är kul att kunna hitta favoriter som springer på många olika distanser, något som många svenska löpare gör. Vi har här samlat de grenar som historiskt sett har ingått, och vilka som vi kan vänta oss i framtiden.
En tradition sedan 1966
Det är ganska länge som det har funnits VM i orientering, det startade första gången 1966 och har sedan dess följts flitigt av fans världen över. Det brukade vara så att man fick ett VM varje år, men efter 2003 så började man istället köra vartannat år för tävlingen. Något som tillkom som en nyhet under VM 2014 var att det kom en ny slags sprintstafett, där man tävlar i mixade lag. Ordningen som gäller är kvinna först, därefter en man, följt av en andra man, följt av en kvinna. Alla länder ställer upp lagen på samma sätt.
Många olika grenar att satsa på
För dig som själv springer är det inte svårt att tänka sig in i svårigheterna med att hitta bara en typ av orientering som man vill satsa på. Det är inte konstigt att så många som tävlar på elitnivå har specialiserat sig på flera olika grenar, och som tur är har detta blivit standard, vilket innebär att man enkelt kan anmäla sig och springa i flera olika grenar, utan att göra alltför mycket pusslande med schemat själv.
Det finns dels stafetter, både för män och kvinnor plus den mixade som vi redan har berättat om. I alla förutom den som är mixad så gäller det att ställa upp med tre stycken löpare i varje tävling. Det finns också lite olika längder på stafetten, den som är kortast är såklart sprintstafetten.
Välj vilken distans man vill köra
Många löpare är bra på olika distanser, men det vanligaste är kanske att de som är bra på sprinten är bra också på den kortare medeldistansen, medan de som kör långdistansen försöker undvika sprinten lite. Det handlar helt enkelt om vilket flås man har och vilka muskler man har.
Det finns hur som helst lite olika distanser att köra på, både för män och kvinnor. Alla kan tävla i alla distanser, vare sig det är lång- medel eller sprint, det bestämmer man helst själv. Det finns ett par stjärnor som tävlar i princip i alla distanser, men de är ovanliga och förtjänar all den extra uppmärksamhet de får.
VM är nära hemDet som är så roligt för svenska löpare och fans är att VM ofta hålls ganska nära Sverige. De senaste åren så har Danmark, Norge, Lettland, Estland och Sverige varit värdar för VM. det är också kul att slå en kik på medaljstatistiken och se att Sverige leder ligan med 44 guld!