Lär dig åka skidor med hjälp av VR

Är du bosatt i ett slättlandskap där det närmaste en backe du kommer är motvind eller kanske är du bara lite tveksam till snö och kyla? Oavsett vilket har du nu ingen ursäkt att inte lära dig åka skidor, eftersom VR (Virtual Reality) har tagit sig till träningsvärlden och ger alpin skidåkning en helt ny dimension.  Det är som ett Paf casino mobil – du måste fysiskt gå ut och spela, men nu är det allt till hands och du kan göra det från ditt hem.
Många associerar VR med TV-spel, förmågan att låta 3D-bio komma till sin rätt eller möjligheten att föreställa sig insidan av en nyplanerad bostad. Mycket riktigt används VR-teknologi vanligtvis i kombination med ett headset och eventuellt en fjärrkontroll. Men VR kan även användas för mer fartfyllda ändamål – som att lära sig skidåkning.

Till detta behöver du – förutom en simulator för ändamålet – ett par pjäxor och bindningar av samma sort du använder i en riktig backe. Simulatorn i sig består dels av en plattform som liknar ett stort löpband samt en mjukvara som registrerar alla dina rörelser och återger dessa på en eller flera stora skärmar framför dig. Du förflyttar dig alltså i sidled på plattformen, på samma sätt som när du åker slalom nedför en pist i St. Anton. Till skillnad från i verkligheten finns här nät på sidorna av plattformen så skaderisken är alltså minimal.

Upplev de naturliga krafterna

En annan fördel som VR-skidåkning medför är att det helt eliminerar tid spenderad på att åka lift och väntan i (vad som i alla fall kan kännas som kilometerlånga) köer. Detta är fantastiska nyheter för dig som vill lägga så mycket tid som möjligt på att faktiskt bemästra konsten att glida nedför en backe på ett snyggt sätt.
Motorerna inuti plattformen skapar alla krafter du utsätts för i verkligheten och tillsammans med mjukvaran får du en exakt upplevelse av att åka skidor på riktigt.
Den allra största fördelen med VR är dock att du kan ändra inställningar så att terrängen och snöförhållandena är precis som du vill ha dem.

Du kan lägga till pucklar, djupsnö och andra teknikmässiga svårigheter som gör att resan ”ner för backen” känns som en riktig sådan. Känner du dig riktigt våghalsig kan du ändra väderförhållandena till riktigt utmanande. Dessutom kan du välja fritt bland olika banprofiler som de ser ut i verkligheten. Med hjälp av precisa GPS-mätningar har man kunnat göra verklighetstrogna banor som ger intryck av att man befinner sig i till exempel Sochi i Ryssland, Beaver Creek i USA eller PyeongChang i Sydkorea.

Du är en naturbegåvning!

Utöver alla dessa features är du i mycket gott sällskap när du ger dig ner för backarna i dina VR-skidor. Bland andra Mikaela Shiffrin (guldmedaljör i vinter-OS 2014 i ryska Sochi) och Andrew Weibrecht (olympisk medaljör för USA) använder tekniken för att underhålla formen off-season och även detaljträna inför de stora mästerskapen. Så om du betänker att dessa giganter upplever att VR-utförsåkning ger den rätta känslan – då kan du lita på att du upplever det samma.

Om du känner dig lockad av tanken på att kunna briljera som en naturbegåvning första gången du tar dig upp i en verklig backe är det verkligen värt att kolla upp var närmaste VR-anläggning finns. Företaget SkyTechSport ger dig möjlighet att prova på i showrooms i Los Angeles och München, men det finns även träningsanläggningar i bland annat Montpellier, Moskva och på olika platser i Florida där man kan prova

Utan möjligheten att träna i en verklig miljö är det i princip omöjligt att bli en duktig skidåkare. Åtminstone har det varit så. Med dagens teknologi har detta ändrats fullständigt. Med VR-skidåkning effektiviseras inlärningen till en nästan otrolig nivå och ger såväl OS-åkare som nybörjare en ny spelplan.

Leave a Reply